Yleishyödyllisten hankkeiden haku avautuu kesällä

03/02/2023

Kirjoittanut: Sanavarma

Päijänne-Leader

Leader-ryhmät saavat uudella rahoituskaudella käytössään tutut ja vain maltillisesti muuttuneet rahoitusvälineet yleishyödylliseen kehittämiseen ja investointeihin. Leader-rahoitusta voivat hakea esimerkiksi erilaiset yhdistykset, kunnat, seurakunnat, oppilaitokset ja säätiöt. Leaderin yleishyödyllisillä investointihankkeilla voidaan tukea maaseudun palvelujen ja toimintaympäristön kehittämistä, ympäristöinvestointeja sekä pieniä vesihuoltoinvestointeja.

Uudella rahoituskaudella on mahdollista tukea myös yhdistysten liiketoimintaa, joka tukee maaseudun palveluja ja jossa on todettu markkinapuute. Yleishyödyllisiä kehittämishankkeita rahoitetaan Leader-ohjelmasta pääsääntöisesti 80-90 % tuella. Kehittämishankkeet voivat olla alueellisia, alueidenvälisiä tai kansainvälisiä.

Uutena rahoitusvälineenä Leaderiin ovat tulleet pienhankkeet, jotka ovat 2.000-8.000 euron kustannusarviolla toteutettavia itsenäisiä kehittämis- tai investointihankkeita. Pienhankkeiden hakumenettely on yksinkertaistettu, ja ne tulevat haettaviksi Hyrrässä syksyllä 2023.

Osa tuista haettavissa aikaisintaan kesäkuun lopussa

Maaseudun hanketukien haut käynnistyvät vaiheittain kesällä ja syksyllä. Hakemukset tehdään Hyrrä-asiointipalvelussa, joka on uudistunut käyttöliittymältään uudelle EU-rahoituskaudelle. Hakemusten aikatauluja tarkennetaan myöhemmin, ja tukien hakeminen on jatkuvaa, mutta päätökset tehdään valintajaksoittain. Ruokavirasto arvioi tällä hetkellä, että ensimmäiset haut avautuvat kesäkuun lopussa, kun Hyrrä-asiointipalvelu on valmis.

Tukien päätöksenteko ja maksaminen alkavat vaiheittain syksyllä 2023. Tuenhakijoiden kannattaa suunnitella hankkeensa jo ennen hakujen alkamista, ja lisätietoja tuen ehdoista ja tukimuodoista voi kysyä Päijänne-Leaderin työntekijöiltä. Päijänne-Leaderin hanketuet rahoitetaan EU:n maaseuturahastosta ja kansallisista varoista.

 

Palaa ajankohtaisiin

Aiemmat

Päijänne-Leader ry:n kevätkokous 18.4.2024

09/04/2024

Aurinkoenergisempiä mökkilomia yritystuella

21/03/2024

Frisbeegolfia sydämellä ja Leader-rahoituksella

26/01/2024

Nuorten projekteja tuettiin syksyllä 4000 eurolla

19/01/2024

Kylästä kuuluu -viestintäkoulutus

19/01/2024