Leader-yritystukien haut aukeavat kesän kuluessa

03/02/2023

Kirjoittanut: Anu

Päijänne-Leader

Suomessa valmistaudutaan uuden Maaseuturahaston kauden (2023-2027) rahoitushakujen käynnistymiseen vaiheittain kesän ja syksyn aikana. Hakemusten käsittely tapahtuu uudistuneessa Hyrrä-asiointipalvelussa, joka on suunniteltu vastaamaan EU-rahoituskauden tarpeisiin. Päivitetty asiointipalvelu tarjoaa entistä parempaa opastusta ja tukea hakemuksen laatimisessa.

Leader-yritystukien piiriin kuuluvat pääosin enintään viisi henkilötyövuotta työllistävät yritykset. Tulevaisuudessa myös osa-aikaiset yrittäjät voivat hakea tukia. Maaseutualueella toimivat yritykset voivat hakea tukea yritystoiminnan käynnistämiseen, kehittämiseen ja investointeihin.

Tukea voi hakea käynnistämiseen, kehittämiseen sekä investointeihin

Investointitukea myönnetään päätoimisille yrittäjille, ja jatkossa myös osa-aikaiset yrittäjät voivat hakea sitä. Tukea voi saada esimerkiksi koneiden ja kaluston hankintaan sekä toimitilojen rakentamiseen, kunnostamiseen ja aineettomiin investointeihin. Investointituen määrä voi kattaa 20–35 prosenttia hyväksyttävistä kustannuksista, ja Leader-ryhmät rahoittavat 5 000–100 000 euron investointeja. Suuremmat investoinnin hakevat tukea Ely-keskuksesta.

Yritystoiminnan käynnistystukea voi saada yrityksen perustamisvaiheessa. Tukea voidaan myöntää esimerkiksi käynnistysvaiheen asiantuntijapalveluihin, selvityksiin tai pieniin kalustohankintoihin. Lisäksi tukea voi hakea yrittäjyyskokeiluihin. 2 500 euron tuki mahdollistaa lyhytaikaisen yrittäjyyden kokeilun ilman y-tunnusta. Omistajanvaihdosta suunnitteleva yrittäjä puolestaan voi saada 5 000 euron tuen liittyen omistajanvaihdoksen suunnitteluun.

Yrityksen kehittämistukea voivat hakea sekä osa-aikaiset että päätoimiset yrittäjät, joiden liiketoiminta on jo vakiintunutta. Tukea voi saada esimerkiksi asiantuntijapalveluihin ja tuotekehitykseen. Kehittämistuen määrä on 3 000 euroa. Lisäksi kehittämisen suunnitteluun voi saada 1 000 euron tuen ja kehittämisen aloittamiseen 2 000 euron tuen.

Maatalouden kokeilutukea voi hakea pienimuotoisiin kokeiluihin alkutuotannossa. Kokeilut voivat liittyä esimerkiksi uusien tuotantomenetelmien ja markkinakanavien testaamiseen. Tuki on tarkoitettu toimiin, joille varsinaisia maatalouden tukia ei myönnetä. Tuen suuruus voi olla 2 500, 5 000 tai 7 500 euroa.

Yritysryhmähankkeessa 3–10 yritystä tai maatilaa kehittää yhdessä toimintaansa. Hanke voi sisältää myös joitakin toimenpiteitä, jotka kohdistuvat yksittäiseen yritykseen. Tavoitteena voi olla esimerkiksi markkinointi- ja myyntiyhteistyön kehittäminen tai tuoteperheen suunnittelu.

Laaja valikoima yritystukimuotoja pyrkii lisäämään mikroyritysten määrää maaseutualueilla sekä tukemaan yritysten kehitystä ja kasvua. Tavoitteena on tuoda maaseudulle uusia palveluita ja työpaikkoja sekä edistää alueen yritystoimintaa.

Lisätietoja yritystuista julkaistaan kesäkuun aikana Päijänne-Leaderin uusilla verkkosivuilla.

Palaa ajankohtaisiin

Aiemmat

Lähiliikuntaa lapsiperheille ja nuorille

18/06/2024

Ensimmäistä kertaa järjestettävä Young LEADER Forum kerää kansainväliset nuoret Vierumäelle 11.-13.6.2024

10/06/2024

Leikkimielistä toimintaa kylän nuorten suunnittelemana Tennilässä 8.6.

07/06/2024

EU-rahoitus on parantanut Päijät-Hämeen veto- ja pitovoimaa

08/05/2024

Päijänne-Leader ry:n kevätkokous 18.4.2024

09/04/2024