Aurinkoenergisempiä mökkilomia yritystuella

21/03/2024

Kirjoittanut: Anne Rauhamäki

Päijänne-Leader

Leader-yritystuella maaseudun yrittäjät voivat rahoittaa esimerkiksi matkailun kehittämiseen liittyviä investointeja. Ehtona on, että investoinnit ovat kehittämisstrategian mukaisia. Rantalan lomamökeillä Hartolassa on yritystukea haettu mm. aurinkovoimaloiden asentamiseen, lomamökin laajentamiseen ja sähköautojen latauspisteen pystyttämiseen.

Jouni Hokkasen vanhemmat aloittivat mökkimajoitustoiminnan Hartolan Vuorenkylässä sijaitsevalla Rantalan tilalla yhdellä mökillä 50 vuotta sitten. Hokkanen itse on pitänyt tilaa vuodesta 1996. Nykyisellään viljely ja koneurakointi ovat sivuliiketoimintaa ja majoitusliiketoiminta pääasiallista.

Haukkuja asiakkailta

Tällä hetkellä tilalla on 9 mökkiä, joista ympärivuotisessa käytössä 8 ja lisäksi majoittujille on vuokrattavana sup-lautoja sekä sähköpyöriä. Viimeiset 10 vuotta yritys on erikoistunut koiraystävälliseen mökkivuokraukseen. – Koiraystävällistä mökkimajoituspalvelua ei ole lähialueella eikä kauheasti muuallakaan kovin paljon tarjolla. Meitä haukutaankin ihan jatkuvasti, Hokkanen vitsailee.

Tyypillinen asiakas on Etelä-Suomessa asuva perhe, joilla on koira ja suurin osa asiakkaista on vuosittain palaavia vakioasiakkaita. – Tänne tullaan hakemaan nimenomaan luonnon rauhaa ja hiljaisuutta. Toisaalta jos haluaa jotain muuta harrastaa, ei tästä aja kuin 5 minuuttia laskettelurinteeseen tai 20 minuuttia golfkentälle, Hokkanen mainostaa.

Yritysryhmähankkeista liikkeelle

Hokkanen on pitkän linjan aktiivi Leader-hanketoiminnassa. Hänellä on ollut paljon omia hankkeita ja lisäksi hän on ollut mukana Tainionvirran yritysryhmähankkeessa.

Vinkiksi muille maaseudun yrittäjille hän suosittelee yhteistyötä muiden yrittäjien kanssa. – Yritysryhmähankkeessa mukana oleminen on tuonut rohkeutta myös tehdä omia hakemuksia.

Yritystuen hakeminen sujui tälläkin kertaa oikein mukavasti. – ProAgrian neuvoja oli mukana auttamassa. Apua kyllä on saanut Päijänne Leaderilta aina kun on pyytänyt, mutta toki kun usein huomaa täyttelevänsä hakemuksia lauantai-iltaisin, on selvä, ettei puhelintukea silloin ole saatavilla, Hokkanen harmittelee. Ja pohtii samalla, että sellaisille, jotka eivät ole aikaisemmin yritystukia hakeneet, lomakkeiden täyttö voi toki tuntua hankalalta.  – Silloin voisi olla tarpeen ihan sellainenkin apu, että jalkauduttaisiin hakijan luo tekemään niitä hakemuksia. Viljelijät kun ovat vähän ennakkoluuloisia byrokratian suhteen, Hokkanen muotoilee.

Strategian mukaisille hankkeille helpommin rahoitusta

Rantalan lomamökkien kehitettävä liiketoiminta sopii hyvin sekä alueelliseen että paikalliseen maaseutualueiden strategiaan ja kehittämistavoitteisiin. –  Hankkeen painopisteet osuvat hyvin yksiin Päijänne Leaderin Hyvän Elämän Päijät-Häme kehittämisstrategian kanssa. Rantalan lomamökit sijaitsevat puhtaan luonnon ja vesistön lähellä, missä mökkivieraat saavat kokea rauhallisen ja puhtaan ympäristön elämyksen. Hanke tukee kestävää kehitystä tuottamalla päästötöntä energiaa, kertoo johtava asiantuntija Jukka-Pekka Jauhiainen Päijänne-Leaderistä.

Myönteiset päätökset hakemuksiin tulivatkin nopeasti ja viimeisimmät investoinnit ovat loppusilausta vailla jo käytössäkin. – Aurinkopaneelit tuottavat kevätauringossa kivasti virtaa, laajennetussa mökissä on parhaillaankin talvilomalaisia ja uusi sähköautojen latauspistekin antaa virtaa, Hokkanen kertoo.

Rantalan tilan kehittämisinvestoinnit ja Leader-rahoituksen hakemukset eivät lopu tähän. – Seuraavankin hankkeen suunnittelu on jo pitkällä, uutta mökkiä varten ollaan hakemassa tukea kevään aikana, Hokkanen paljastaa. Mikäli hanke menee läpi, mökin rakennus alkaa jo kesällä.

Rantalan lomamökit: www.rantalanlomamokit.com

 

FAKTA: Leader yritystuet:

Päijänne-Leader ry myöntää harkinnanvaraisia Leader-yritystukia yritystoiminnan uudistamiseen, kehittämiseen ja käynnistämiseen sekä investointeihin.

Leader-yritystukia myönnetään maa- ja metsätalouden ulkopuoliseen yritystoimintaan sekä maatalouden alkutuotannon pienimuotoisiin kokeiluihin. Lisäksi tukea voidaan myöntää uuden yritystoiminnan kokeiluihin.

Rahoituksen kohdentamisessa painotetaan toimenpiteitä, jotka parhaiten edistävät Päijänne-Leader ry:n kehittämisstrategian tavoitteita.

Tuen myöntämisen edellytyksenä on, että yrityksellä arvioidaan olevan edellytykset jatkuvasti kannattavaan toimintaan ja että tuettavalla toimenpiteellä on merkittävä vaikutus yrityksen perustamiselle, kasvulle tai kehittymiselle. 

Lue lisää yritystuista

 

 

Palaa ajankohtaisiin

Aiemmat

Päijänne-Leader ry:n kevätkokous 18.4.2024

09/04/2024

Frisbeegolfia sydämellä ja Leader-rahoituksella

26/01/2024

Nuorten projekteja tuettiin syksyllä 4000 eurolla

19/01/2024

Kylästä kuuluu -viestintäkoulutus

19/01/2024

Kohti kestävää ruokajärjestelmää – verkostoitumistapaaminen 2.2.2024

15/01/2024