Yritysryhmähankkeista potkua alueen pienyritysten kehittymiseen

19/09/2024

Kirjoittanut: Anne Rauhamäki

Päijänne-Leader

Yritysryhmähankkeilla tavoitellaan yhteistyön kehittämistä samalla alueella yhteisen päämäärän eteen pyrkivien yritysten kesken.

Yritysryhmähankkeen tavoitteena voi olla esimerkiksi yhteinen brändi, myyntikanava, tuotantolinja tai tuoteperhe. Yritysryhmän koko voi olla 3-10 yritystä ja ne voivat toimia joko samalla tai eri toimialalla.  Pääpaino toiminnassa tulee olla yhteisessä kehittämisessä, jolla voidaan tavoitella mm. kustannusten laskua, lisää liikevaihtoa tai parempaa kannattavuutta. Lisäksi ohessa voi tehdä myös yrityskohtaisia toimenpiteitä. Hankkeelle myönnetään tukea 75 % kustannuksista ja hankkeen hallinnoijana pitää olla kehittämisorganisaatio tai muu vastaava yritysten ulkopuolinen toimija.

Yritysryhmähankkeessa voidaan toteuttaa vaikkapa matkailun markkinointipaketti, yhteinen tekoälyyn perustuva asiakaspalvelujärjestelmä tai myyntikanava. Myös esimerkiksi hiilineutraaliuteen tähtäävään yhteishankkeeseen voi saada rahoitusta. Maanviljelijät voivat hakea viljelijäryhmähanketta, joka on vastaava kuin yritysryhmähanke, mutta jonka tarkoituksena on viljelytuotannollisen yhteistyön kehittäminen.

– Yleisimmät toimialat, joilla yritysryhmähankkeita on tähän mennessä ollut, ovat matkailu, luonnontuoteala, hevosala ja hyvinvointiala, mutta muiltakin aloilta otetaan toki hakemuksia vastaan, kertoo Päijänne-Leaderin Joonas Karhinen. Karhinen toimii KaMu Päijät-Häme – Kasvua ja Menestystä Uusiutumalla -hankkeen yhteyshenkilönä Päijänne-Leaderissa.

– KaMu -hankkeen puitteissa annamme yhteistyössä Pro Agria Etelä-Suomen, Työtehoseuran ja Hämeen TE-toimiston kanssa maksutonta neuvontaa ja tukea yritysryhmähankkeiden kokoonjuoksemisessa, Karhinen mainostaa.

Yritysryhmähankkeet tarjoavat monia etuja, erityisesti pienille yrityksille, joilla voi olla rajalliset resurssit yksin toteuttaa laajoja kehityshankkeita. –  Yhteistyössä yritykset voivat jakaa riskejä, kustannuksia ja osaamista, mikä parantaa mahdollisuuksia kehittää uutta liiketoimintaa, tuotteita tai palveluita. Lisäksi yritykset saavat usein ulkopuolista asiantuntijatukea ja rahoitusta, mikä nopeuttaa kehitystyötä ja auttaa yrityksiä laajentumaan uusille markkinoille, listaa Karhinen.

– Liitto muiden yrittäjien kanssa tuo synergiaetua. Yrittäjien kannattaa ehdottomasti yhdistää voimiaan esim. markkinoinnissa, myyntikanavissa ja tuotantolinjoilla, Karhinen kannustaa.

Esimerkillistä yritysyhteistyötä Tainionvirralla

Tainionvirta II yritysryhmähankkeen tavoitteena oli yhteinen tuotteistus alueen luontoliikunta- ja matkailupalveluille ja kasvattaa liikevaihtoa mukana olevissa yrityksissä 5-10%. Mukana hankkeessa oli 9 yritystä (mm. majoitusyrityksiä ja golfkenttä) Hartolan ja Sysmän alueelta. Hallinnoijana toimi ProAgria Etelä-Suomi.

Käytännössä hankkeen tavoitteena oli tuottaa kolme yhteistä matkailutuotetta, tehdä yhteinen graafinen ilme ja niiden pohjalta esite ja virtuaalinen yhteinen alustaratkaisu, eli jonkinlainen verkkokauppa sekä teettää asiakaskyselyitä. Näiden toteuttamisessa käytettiin apuna konsultteja, Visit Finlandin ja Akatemian kouluttajia sekä paikallisia osaajia.

Kokonaisrahoitus hankkeelle on 200 250 €, josta julkinen tuki kattaa 75% eli 150 188€. Tainionvirralla on valmiina mm. hienot verkkosivut osoitteessa www.tainionvirta.fi. Hanke onnistui kehittämistoimissa niin hyvin, että nyt on jo meneillään kolmas hanke.

 

 

Onko sinulla idea?

Askelmerkit yritysryhmähankkeen käynnistämiseen:

  1. Etsi kiinnostuneita yrittäjiä: Kokoa ryhmä yrittäjiä, joilla on yhteinen tavoite tai ongelma.
  2. Hae tueksi neuvontajärjestö: Ota yhteyttä elinkeinoyhtiöön, Leader-toimintaryhmään tai muuhun neuvontajärjestöön, joka voisi toimia hallinnoijana.
  3. Valmistelurahan hakeminen: Hakekaa tarvittaessa 5 000 € valmistelurahaa suunnitteluun, jos hanke on laaja tai moninainen.
  4. Laadi esite: Luo lyhyt esite (A4), joka sisältää hankkeen tavoitteen, toimenpiteet ja kustannusarvion. Tämä helpottaa yrittäjille idean myyntiä.
  5. Myy idea: Innosta yrittäjät mukaan yhteistyöhön korostamalla synergiahyötyjä.
  6. Tuen hakeminen: Hakekaa rahoitusta joko Leaderista (pienet hankkeet) tai ELY-keskuksen maaseutuyksikön kautta.

Top-10 vinkit hyvään hakemukseen:

  1. Määrittele yhteistyön tavoite: Kehitä yhteinen päämäärä, kuten yhteinen myyntikanava, brändi tai tuotantolinja.
  2. Valitse yritysryhmä: Mukana 3–10 yritystä. Mielellään vähintään 4, jotta jää pelivaraa, jos yksi keskeyttää.
  3. Kehittämisorganisaatio: Hallinnoijana toimii esimerkiksi elinkeinoyhtiö tai ProAgria. Hallinnoija kokoaa usein ryhmän ja varmistaa, että hanke etenee suunnitellusti.
  4. 75 % tukitaso: Yritykset saavat hankkeisiin julkista tukea. Tuki on poikkeuksellisen korkea ja kannustava.
  5. Teemat: Rahoitusta saaneet teemat ovat usein matkailu, luonnontuoteala, hevosala ja hyvinvointiala.
  6. Liiketoiminnan kasvutavoitteet: Hakemuksessa on tärkeää kuvata, miten hanke lisää liikevaihtoa ja parantaa kannattavuutta tai edistää kestävää kehitystä
  7. Toteutussuunnitelma ja selkeä aikataulu: Hakemuksessa tulee esittää yksityiskohtainen suunnitelma hankkeen toteuttamisesta. Suunnitelma sisältää aikataulun ja toimenpiteet
  8. Yrityskohtaiset tavoitteet ja tarpeet: Jokaisen yrityksen yksilölliset tarpeet ja tavoitteet tulee huomioida ja esittää, kuinka ne kytkeytyvät hankkeen kokonaisuuteen
  9. Tulosodotukset ja vaikutukset: Hakemuksessa tulee selkeästi esittää odotetut tulokset, kuten liiketoiminnan kasvu, ja niiden vaikutukset yritysten toimintaan
  10. Seuranta ja arviointi: Määrittele hankkeen edistymisen seurannan ja arvioinnin keinot sekä mittarit, joilla mitataan tuloksia.

 

 

Palaa ajankohtaisiin

Aiemmat

Haluaisitko asua viisaassa kylässä? Tule mukaan!

13/09/2024

Yhteistyöllä kohti kestävää kalastusta – tilaisuudet Päijät-Hämeessä syksyllä 2024

17/09/2024

Arrakosken kylänuoret ryhtyivät ideasta toimintaan

28/08/2024

Asuttavuus-hankkeessa selvitetään syrjäseudulla asumisen edellytyksiä

23/08/2024

Älykkäät kylät heräävät henkiin – uusi hanke tukee Päijät-Hämeen maaseudun elinvoimaa

14/08/2024