18/06/2024
Kirjoittanut: Anne Rauhamäki
Yksi Päijänne-Leaderin strategisista tavoitteista on alueen lasten ja nuorten harrastustoiminnan kehittäminen ja monipuolistaminen. Tähän liittyen on rahoitettu useita urheiluseurojen ja liikuntajärjestöjen hankkeita.
Tämän vuoden alusta käynnistyneen KyläLähtee liikkeelle -hankkeen tavoitteena on edistää perheiden hyvinvointia ja liikkumista Päijänne-Leaderin alueella.
Hyvinvointia ja liikkumista edistetään parantamalla perheiden liikuntatietoisuutta mm. innovoimalla uusia toimintatapoja, jotka voidaan tuoda perheiden arkeen. Hyvinvointia ja liikkumista lisätään myös erilaisten tapahtumien ja tilaisuuksien kautta. Hankepäällikkö Marjo Vänskä kertoo huhtikuun alusta alkaen osallistuneensa jo useisiin kylätapahtumiin Kärkölässä, Asikkalassa, entisessä Nastolassa ja Hollolassa. Padasjoelle on tarkoitus jalkautua vielä syksyllä.
– Tapahtumissa kerrotaan liikunnan hyödyistä ja liikkumattomuuden haitoista. Suosittuja ovat olleet koko perheelle sopivat Kyläolympialaiset, joissa lajeina on mm. tarkkuusheittoa, pingispallon kuljetusta, naruhyppyä ja sanomalehtipesäpalloa. Sellaisia liikuntaleikkejä, joihin välineitä löytyy helposti lähes joka kodista, Vänskä kertoo. Palaute on ollut positiivista. – Ihana nähdä, miten perheet lähtevät liikkeelle ja innostuvat kokeilemaan monenlaista. Hyvällä meiningillä on menty.
Kohderyhmän tavoittamisessa on haasteensa. Kuten yleensäkin, erilaisiin tapahtumiin osallistuvat ne perheet, jotka muutenkin aktiivisesti harrastavat ja liikkuvat. – Syksyllä on tarkoitus järjestää työpaja, jossa aktiiviset osallistujat pääsevät yhdessä pohtimaan keinoja saada muutkin liikkeelle, Vänskä suunnittelee.
Tärkeää olisi löytää kyliltä niitä avainhenkilöitä, joiden kautta viestiä saataisiin myös muille. Kylillä asuvat lapsiperheet kun eivät välttämättä ole ennestään tuttuja toisilleen. Samoin olisi tärkeää löytää kyliltä ne yhteiset tilat ja harrastuspaikat, jossa kokoontuminen olisi luontevaa. Oli se sitten uimaranta, vanha kyläkoulu, seurantalo tai muu tila.
Vänskä pohtii myös isovanhempien tai ”varamummujen” roolia lasten liikuttajana ja perheen aikuisten omien liikuntaharrastusten mahdollistajana. Perheiden liikkuminenhan ei välttämättä tarkoita sitä, että kaikki harrastavat samaa juttua samaan aikaan.
Jonkinlaista yhteistyötä on tarkoitus tehdä myös kyläurheiluseurojen kanssa. Toisilla kylillä seurat liikuttavat hyvinkin aktiivisesti, toisilla taas ei ole seuratoimintaa. – Jaetaan hyviä toimintamalleja ja innostetaan vaikka osallistumaan naapurikylän toimintaan, jos omalla kylällä on hiljaisempaa.
Hanke kestää kaksi vuotta. Lopputulemana halutaan saada aikaan lisää liikettä ja fyysisesti aktiivisempi arki ja sitä kautta parempi elämänlaatu. Yhdistyksiin ja kylille syntyy myös uusia toimintatapoja ja- malleja, joiden kautta toiminta saadaan jatkumaan ja pysymään virkeänä. Vänskä haaveilee myös jonkinlaisen perheliikunnan vinkkivihon laatimisesta, mikäli ideoita saadaan kasaan riittävästi.
https://www.phlu.fi/lasten-liikunta/kylalahtee-liikkeelle-hanke/ Hankkeen sivuilta löytyy myös blogi, jonne ovat tervetulleita kirjoittamaan näkemyksiään perheliikunnasta myös muut kuin hankkeessa mukana olevat.
Liikuntaan innostamista jalkapallon kautta
FC Kuusysin vetämän Pallo joka kuntaan -hankkeen tavoitteena on lisätä erityisesti eri-ikäisten lasten ja nuorten liikunnan harrastajamääriä ja -ryhmiä Päijät-Hämeessä.
– Jalkapallo edellä mennään ainakin aluksi, mutta tavoitteena on mahdollistaa liikunnan monipuolinen harrastaminen lajista riippumatta, kertoo hankkeen koordinaattorina aloittanut 1.6. Mikko Niskanen. Hanke on niin alkuvaiheessa, että vielä Niskanen ei ole ehtinyt muuta kuin kontaktoida mahdollisia yhteistyötahoja ja kysellä kunnilta ja seuroilta toiveita ja haaveita. Hanke toteutetaan yhteistyössä Päijät-Hämeen kuntien, koululaitosten ja seurojen kanssa.
– Suurimmassa osassa Päijät-Hämeen kuntia on toimiva jalkapalloseura tai ainakin urheiluseura, jossa on jalkapallojaosto, Niskanen kertoo. Niiden kautta on helppo lähteä liikkeelle. Lahdessa ja Hollolassa on monia toimivia malleja, joita halutaan vielä muuallekin maakuntaan.
Toiveissa on ainakin jalkapallokoulutoimintaa, koulujen jalkapallokerhoja sekä seuratoimijoiden kouluttautumismahdollisuuksia. Myös FC Kuusysin naisten kuntofutiskonsepti on osoittautunut niin toimivaksi, että sekin ansaitsisi levitä laajemmalle.
www.fckuusysi.fi
Kaukalopalloa Pajulahden malliin
Kaukalopalloseura RC Pajulahden Välittävä malli -hankkeen kautta taas on saatu uusia harrastajia kaukalopallon pariin.
– Hommat lähtivät liikkeelle marraskuussa 2023, kun aloimme järjestää Päijät-Hämeen seudulla kaikille 7-14-vuotiaille ilmaista Kaukalopallokoulua, juuri tämän RC Pajulahden Välittävän mallin hengessä. Sen kautta haluamme tarjota harrastusmahdollisuuksia myös muun muassa vähävaraiset perheet sekä maahanmuuttajat huomioiden, kertoo RC Pajulahden Marko Lempinen.
– Talvella aloitimme jäävuoron, jonka suuntasimme erityisesti niille alueen nuorille, joiden jääkiekkoharrastus oli päässyt jo loppumaan, ja jotka eivät se jälkeen olleet löytäneet mielekästä harrastusta itselleen. Näillä jäävuoroilla kävi jo jonkun verran 16-23-vuotiaita alueen nuoria.
Lisäksi RC Pajulahti järjesti Lahden alueen alakouluille kaukalopallon mestaruusturnauksen maaliskuussa 2024.
Jatkossa hankkeen toiminta kehittyy selvästi, kun virallisen päätös ely-rahoituksesta tuli huhtikuussa 2024. – Pystymme nyt palkkaamaan 1-2 työntekijää tätä kokonaisuutta varten ja suuntaamaan aiempaa enemmän resursseja markkinointiin. Tulemme myös ideoimaan leiritoimintaa lapsille ja nuorille, Lempinen kertoo tulevista suunnitelmista.
Tule mukaan Älykkäät toimijat – Viisaat kylät -hankkeen alkuvuoden tilaisuuksiin!
19/12/2024
Nuoriso-Leader rahoitusta sai yhteensä 16 projektia vuonna 2024
17/12/2024
Asuttava Päijät-Häme -hanke starttaa työpajoilla
13/12/2024
Vesijärven tila paranee myös Leader-rahoituksella
12/12/2024
ÄlliTälli-hankkeen kuntakierros päätökseen – seuraavaksi kohteiden valinta ja kylille jalkautuminen
05/12/2024