16/04/2025
Kirjoittanut: Lotta Mallinen
Huhtikuisena perjantaiaamuna satoi lunta, mutta se ei estänyt iloista tunnelmaa kyläaktiivien opintoretkellä kohti Pellinkiä, Porvoon saaristoa. Asuttavuudesta ja kestävistä ratkaisuista kiinnostuneita kyläläisiä oli mukana ympäri Päijät-Hämettä ja Pertunmaalta saakka. Pellingissä tutustuttiin paikalliseen yhteisöön, sekä keskusteltiin kestävästä kehityksestä, asuttavuudesta ja älykkäistä ratkaisuista.
Opintomatkalla olivat mukana Päijänne-Leaderin Asuttava Päijät-Häme -hanke, Älykkäät Toimijat – Viisaat Kylät -hanke sekä Päijät-Hämeen kylät. Yhteinen kiinnostus kylien elinvoimaan, asuttavuuteen ja kestävään kehittämiseen toi kylätoimijat mukaan kokemaan, oppimaan ja ideoimaan saariston esimerkeistä.
Elinvoiman esimerkkejä Pellingistä
Pellingin opintoretkeen kuului tutustumista muun muassa kalastajiin, paikalliseen kyläkauppaan, Sundön tilalle ja nuorisoseurantalolle, sekä vuosi sitten valmistuneeseen Habitability-asuttavuusanalyysiin.
Osallistujille erityisen mieleinen oli venematka Kellgrenin kalastajien luo. Venekyydissä päästiin nauttimaan kauniista maisemista, ja perillä tutustuttiin paikalliseen kalastuselinkeinoon ja keskusteltiin saariston yrittäjyyden arjesta ja haasteista.
Retkellä tutustuttiin myös Sundön tilaan, jossa perehdyttiin tilan kestävään toimintaan sekä paikalliseen ruoantuotantoon. Maatilayrittäminen vaatii moniosaamista ja verkostoja. Alueen yritykset ja yhdistykset hyödyntävät yhteisön omaa osaamista, lounaaksi nautittiinkin paikallisten kalastajien pyytämä maukas kalapihvi.
Maatilayrittäminen vaatii monitaituruutta! Sundön tilan lampaiden villasta tehtyjä tuotteita myydään Pellingin kesätorilla.
Älykkäät toimijat – Viisaat kylät -hankkeen hankekoordinaattori Janne Niemimäen mieleen jäi erityisesti Söderby-bodenin kyläkauppa:
“Kyläkauppaan on yhdistetty kauppa, kahvila, kirjasto sekä apteekki, ja kauppa toimii paikallisten kohtaamispaikkana. Mieleeni jäi erityisesti älykäs ratkaisu ovikoodista, jonka avulla pääsee hakemaan paketin kaupasta, vaikka kauppa ei olisi auki.”
Söderby-bodenin kyläkauppa ihastutti kyläaktiiveja.
Asuttavuutta ja yhteisöllisyyttä
Iltapäivällä siirryttiin jalan keskustelemaan päivästä Pellingin vanhalle koululle, joka toimii monipuolisena yhteisötilana. Mukana keskustelemassa oli paikalliset FÖSSin koordinaattori Erika Englund, ammattikalastaja Marie Kellgren sekä kaupungista saareen muuttanut Mika Tiilikka.
Iltapäiväkahvien lomassa keskusteltiin vielä päivän kohokohdista, asuttavuusanalyysistä ja sen tuloksista, sekä yhteisön roolista paikalliskehittämisessä. Vaikka saaristolla ja kuivan maan kylillä on omat erityispiirteensä, on niillä myös samankaltaisia haasteita. Keskusteluissa korostui erityisesti tarve paikkalähtöiselle kehittämiselle, jossa yhdistyvät paikallisten kokemukset, yhteistyö ja käytännön ratkaisut.
“Kylät ovat kekseliäitä ja ne hyödyntävät tehokkaasti jo olemassa olevia resursseja”, Päijät-Hämeen kylien kyläaktivaattori Tiina Västilä hehkuttaa.
Vahvaa yhteistyötä kaikkien eduksi
Päivä Pellingissä nosti esiin sen, että kylien elinvoimaa, asuttavuutta ja kestävyyttä tulee vahvistaa monipuolisesti ja osallistavasti.
”Tällaiset opintoretket ovat tärkeitä. Kyläyhteisöissä pidetään huolta toinen toisesta – ja myös kylät jakavat toisilleen oppeja siihen, miten onnistua”, lisää Asuttava Päijät-Häme -hankkeen projektipäällikkö Lotta Mallinen.
Vierailu Pellingissä muistutti siitä, että pienet kylät voivat olla suurten ideoiden ja vahvan yhteisöllisyyden paikkoja – kunhan niiden ääntä kuullaan ja kehittämistyöhön sitoudutaan yhdessä.
Kiitos Pellinki ja osallistujat!
Tutustu Pellinkiin:
https://pellinki365.fi/ https://visitpellinge.fi/fi/
Lisätietoja:
Vesivehmaa Asikkalasta on Suomen Vuoden kylä 2025
17/04/2025
Päijänne-Leader ry:n kevätkokous 29.4.2025
15/04/2025
Palvelumuotoiluopas kylätoimijoille
09/04/2025
Lähde mukaan Älykkäät kylät -opintomatkalle Ruotsiin ja Tanskaan syyskuussa 2025
02/04/2025
Liikunnan iloa ja yhteisöllisyyden voimaa
01/04/2025