Nuorten Päijät-Häme -hanke on Päijänne-Leaderin toteuttama alueen nuoriin kohdistuva hanke, jonka tarkoituksena on selvittää nuorten osallisuuden, vaikuttamisen ja kansainvälistymisen mahdollisuuksia, koota maaseudun nuorten parissa toimivien verkostoja ja yhteistyön pohjaa tulevaan. Hankkeen myötä halutaan myös selvittää Nuoriso-Leader rahoituksen hakuprosessin päivitystarvetta ja kartoittaa millaista hanke- ja nuorisomenetelmällistä osaamista kylätoimijoilla on. Hanke vastaa Päijänne-Leaderin kehittämisstrategian teemaan ”Onnelliset lapset ja nuoret”.
Älykkäät Toimijat – Viisaat Kylät -hanke edistää Päijät-Hämeen maaseutukylien elinvoimaisuutta ja kestävää kehitystä. Hanke hyödyntää älykkäitä teknologioita, digitaalisaatiota ja yhteisöllisiä ratkaisuja luodakseen kestäviä ja innovatiivisia kyläyhteisöjä, joissa asukkaiden hyvinvointi ja ympäristön kestävyys ovat keskiössä. Tavoitteena on parantaa kylien elinvoimaisuutta, lisätä digitaalista osaamista ja edistää energiatehokkuutta sekä yhteisöllisyyttä.
KaMu Päijät-Häme – Kasvua ja Menestymistä Uusiutumalla -hankkeen tavoitteena on edistää Päijät-Hämeen maaseutualueiden elinkeinotoiminnan kasvua ja elinvoimaisuutta. Varmistamme, että maaseudun yritykset, monialaiset maatilat ja yritystoimintaa maaseudulle suunnittelevat saavat asiantuntija-apua sekä ohjausta yritystoiminnan ja maaseudun kehittämiseen sekä verkostojen rakentamiseen.
Hanketta toteutetaan yhdessä ProAgria Etelä-Suomen ja Työtehoseura ry:n kanssa. Tärkeänä yhteistyökumppanina hankkeessa toimii Hämeen TE-toimisto.
Projektipäällikkö: Karita Alén, yritysasiantuntija, ProAgria Etelä-Suomi Päätoteuttaja: ProAgria Etelä-Suomi ry Osatoteuttajat: Päijänne-Leader ry ja Työtehoseura ry Hankkeen toimialue: Päijät-Häme Rahoitus: EU:n maatalous- ja maaseuturahoitus ja Hämeen ELY-keskus. Hankkeen kokonaisrahoitus on 260 000 euroa. Toteutusaika: 24.04.2024 – 31.12.2025.
Päijänne-Leader ry
Asuttava Päijät-Häme -hanke tuottaa tietoa Päijät-Hämeen kylien asuttavuudesta Åbo Akademin kehittämän habitability-konseptin avulla. Tavoitteena on edistää syrjäisten yhteisöjen asuttavuutta tutkimalla ja kehittämällä kestäviä ratkaisuja, jotka vastaavat näiden yhteisöjen erityistarpeisiin. Tietoa tuotetaan yhdessä asukkaiden, yritysten ja muiden alueen toimijoiden kanssa.
Hankkeessa tarkastellaan yhteisömaatila – toimintamallia eri sidosryhmien näkökulmista ja kuvataan konkreettisesti, mitä kaikkea Yhteisömaatila-konsepti voi erilaisilla tiloilla käytännössä tarkoittaa. Konseptikuvaus on tarkka kuvaus yhteisömaatilan lähtökohdista, tavoitteista ja konkreettisesta kokonaisuudesta. Konseptin mallinnus toteutetaan käyttäen pilottikohdetta.
Hankkeessa tarkastellaan myös yhteisömaatila-konseptin soveltuvuutta muille tiloille. Näitä voivat olla esimerkiksi hyvinvointimaatila, maatilamatkailutila tai metsä- ja biotalousmaatila. Vaikka yhteisömaatila-konsepti tarjoaa hyvinkin konkreettisia ratkaisuja tilojen käyttöön, hyödyntää jokainen tila konseptia tilalle parhaiten sopivalla tavalla. Se voi tarkoittaa kokonaisvaltaista koko tilan toiminnan ratkaisua tai yksittäistä ratkaisua tilan toiminnan kehittämiseksi.
Yhteisömaatila-konseptin tarkoitus on luoda yksi vaihtoehtoinen ja uudenlainen tulevaisuudenkuva tiloille. Yhteisömaatila-konseptin kohderyhmänä ovat kaikki maatilat, mutta se soveltuu parhaiten niille tiloille, jotka näkevät tilansa tulevaisuuden monialaisena, monipuolisena, yhteisöllisenä ja kestävyyteen kurkottavana.