Frisbeegolfia sydämellä ja Leader-rahoituksella

26/01/2024

Kirjoittanut: Anne Rauhamäki

Päijänne-Leader

– Elän koko sydämelläni Kippistä, tunnustaa Lords of Disc Golfin toiminnanjohtaja Jere Pohjankoski heti alkuunsa. Ja sen kyllä huomaa. Juttua riittää ja frisbeegolfin kehittämisestä on kuunnellessa lähes pakko kiinnostua.

Lords of Disc Golf on Heinolassa toimiva yhdistys, joka ylläpitää Kippasuolla toimivaa Heinola DiscGolfPark Worldiä, maailmankuulua frisbeegolfratamaailmaa, jonka lempinimi on Kippis ja jossa eritasoiset pelaajat pääsevät mittelemään taitojaan. DiscGolfPark Worldin rakentamista ja kehittämistä on rahoitettu Päijänne-Leaderin tuella kolmessa vaiheessa, joista viimeisin on tältä erää maksatusvaiheessa.

Ensimmäisessä vaiheessa Heinolan Kippasuon alueelle rakennettiin amatöörirataa ja toisessa kaikki alueen radat ja pelit yhdistettiin Heinola DiscGolfPark Worldiksi. Kippasuon Pro -rata valittiin vuonna 2022 maailman 5. parhaaksi radaksi yli 13 000 radan joukosta ja vuonna 2023 maailman 10. parhaaksi 14 000 radan joukosta. Kolmosvaiheessa DiscGolfPark Worldin kymmeniä tuhansia vuosittaisia kävijöitä palvelemaan rakennettiin tapahtumakeskus, joka tukee kilpailuiden järjestämistä sekä alueen ratojen ylläpidon tarpeita. Parkkipaikan kontit uusittiin täysin uudeksi yhtenäiseksi ja tehokkaaksi sekä toisiaan tukevaksi kokonaisuudeksi.

Kippiksellä on tällä hetkellä neljä eri tasoista rataa sekä isojenkin tapahtumien järjestämiseen sopivat puitteet. Siellä voi järjestää tapahtuman, jossa yhtä aikaa mahtuu pelaamaan jopa 250 ihmistä. Kippikselle on parin tulevan vuoden aikana nousemassa kolmas täysimittainen ja Kippiksen viides rata, jonka jälkeen yhtä aikaa pelaamaan mahtuu noin 380 ihmistä.

Hankerahoituksen haku jännitti, mutta raha kiinnosti

– Kun ensimmäistä amatöörirataa lähdettiin kaveriporukalla suunnittelemaan, ei tiedetty Leaderistä mitään, eikä ollut hajuakaan, mistä saataisiin rahat, Pohjankoski kertoo. Porukassa oli mukana Pasi Koivu, jolla oli aiempaa kokemusta Leader-rahoituksen hakemisesta.

– Aluksi oltiin myös vähän vaatimattomia. Ajateltiin, että uskalletaanko me pyytää näin paljon rahaa. Mutta pyydettiin kuitenkin kolmeen rataan, ja rahat myös saatiin.

– Vähän oli ensin sellainen ”hattu kourassa mennään” -olo, mutta silloinen Päijänne-Leaderin toiminnanjohtaja Liisa Häme oli todella kannustava ja neuvoi, miten hakemukset kirjoitetaan ja mitä asioita niissä katsotaan sekä korjaili pahimmat virheet.

– Ihan vaan kaikille voi sanoa, että jos haluaa rahoitusta, ei muuta kuin ottaa yhteyttä. Päijänne-Leaderin tehtävänä on auttaa, ei lannistaa. Siellä halutaan, että rahat menevät hyvään käyttöön.

Monia paperisota voi pelottaa, mutta Pohjankoski kannustaa. – Miten iso se sinun unelmasi on, jos se kaatuu siihen, että pitää täyttää viisi paperia? Meidän hankkeemme kolmosvaihe sai 153 000 euroa rahaa ja työnä oli noin 120 hankintaa, joista osa piti kilpailuttaa ja totta kai kuitit sun muut dokumentit asiallisesti olla, niin suhteellisen pientä se byrokratia kuitenkin oli siihen lopputulokseen verrattuna.

Pohjankoski kannustaa myös asialliseen, mutta rentoon asenteeseen. – Ihan jokaista pilkkua ei tarvi tunnollisesti loppuun asti viilata ja virheitä pelätä, jos lain ja asetusten mukaan kuitenkin toimitaan.

Omarahoitusosuus ja paljon muutakin talkootyöllä

Leader-rahoitukseen liittyy aina tietty omarahoitusosuus, joka pitää kattaa jollain tavoin. Useimmiten yhdistysten hankkeissa omalla työllä, eli talkoilla. Talkoiden järjestäminen ei nykyajan kiireisessä menossa ole kovin yksinkertaista. Tai järjestäminen on, mutta kuinka saada niitä talkoolaisia?

Pohjankoskella on tähän erittäin punnittu ja toimiva konsepti:

– Kartoita tekemisen tarpeet ja valitse niistä pari tärkeintä, jotka ainakin pitää saada tehtyä. Loput ovat bonushommia, jos tulee enemmän työkäsiä.

– Etsi avaintekijät ja varmista, että ajankohta sopii heille. Hanki ajoissa tarvittavat työkalut ja muut tarvikkeet avaintekijöiden käyttöön.

– Kutsu apukädet, eli talkooväki paikalle ajoissa, toistuvasti ja monikanavaisesti.

– Huolehdi, että talkooväelle on ruokaa ja juomaa.

– Ole talkoissa itse koordinaattorina, dokumentoijana, hengenluojana ja tavoitettavissa, jos tulee ongelmia.

– Ja muista kiittää talkoolaisia jälkikäteen, vaikkapa jakamalla kivoja valokuvia somessa. Näin kaikille tulee hyvä mieli, hommat saadaan tehtyä ja talkooväki tulee toistekin.

Näillä eväillä Lords of DiscGolf on saanut talkoohengen nousemaan ja työt tehdyksi.

Unelma kasvaa ja me siinä mukana

Vaikka paljon on jo saatu aikaan, jatkoa on Kippasuon alueen kehittämiseen on vielä tulossa. – Unelmamme oli aluksi pieni, mutta kun sitä on pala palalta toteutettu, se on vähitellen kasvanut. Tällä hetkellä haaveena on tehdä Kippasuosta merkittävä tapahtumakeskus.

– Kunnallistekniikkaa, laajennus, uusi rata, paremmat yleisötilat, Jere luettelee. Mahdollisesti hankkimalla myös mellakka-aitoja autetaan myös muita alueen toimijoita, kun voidaan vuokrata niitä muiden käyttöön. Eli hankehakemuksia on tulossa Päijänne-Leaderille jatkossakin.

Kippiksen sivut: https://ldg.fi 

 

Teksti: Anne Rauhamäki/Jalkautus, kuva: Lords of DiscGolf arkisto

Palaa ajankohtaisiin

Aiemmat

Lähiliikuntaa lapsiperheille ja nuorille

18/06/2024

Ensimmäistä kertaa järjestettävä Young LEADER Forum kerää kansainväliset nuoret Vierumäelle 11.-13.6.2024

10/06/2024

Leikkimielistä toimintaa kylän nuorten suunnittelemana Tennilässä 8.6.

07/06/2024

EU-rahoitus on parantanut Päijät-Hämeen veto- ja pitovoimaa

08/05/2024

Päijänne-Leader ry:n kevätkokous 18.4.2024

09/04/2024