Haluaisitko asua viisaassa kylässä? Tule mukaan!

13/09/2024

Kirjoittanut: Anne Rauhamäki

Päijänne-Leader

Älykkäät Toimijat – Viisaat Kylät -hanke edistää Päijät-Hämeen maaseutukylien elinvoimaisuutta erilaisten älykkäiden teknologioiden avulla. Hankkeen toimintaan voivat osallistua kaikki Päijät-Hämeen ja Pertunmaan kyläläiset ja kylien yhteisöt.

Kesällä käynnistyneen hankkeen tavoitteena on kehittää kylien palveluja, vahvistaa niiden yhteisöllisyyttä ja elinvoimaisuutta, lisätä kyläläisten digiosaamista ja älykkäiden teknologioiden käyttöönottoa sekä parantaa kylien energiatehokkuutta ja edistää ympäristöystävällisyyttä.

Hankkeessa haetaan käytännönläheisiä ja konkreettisia ideoita, jotka voivat olla juuri niin pieniä tai suuria kuin tarpeet vaativat, yksittäisestä digitaalisen ratkaisun käyttöönotosta kylän energiatehokkuuden parantamiseen.  – Mukaan tuleminen ei vaadi suuria investointeja tai teknistä osaamista, vaan halu kehittää omaa asuinympäristöäsi ja olla mukana luomassa parempaa kylää riittää, kannustaa hankkeen vetäjä Janne Niemimäki Päijänne-Leaderista.

Syksyn 2024 aikana kartoitetaan kylien tarpeita ja järjestetään infotilaisuudet sekä kysely kyläläisille. Tämän jälkeen valitaan sopivimmat toimijat ja parhaat kehitysideat pilottihankkeiden toteuttamiseen. Talvella 2025 järjestetään työpajoja, joissa pilottihankkeita kehitetään yhdessä asiantuntijoiden kanssa. Tarkoitus on toteuttaa pilottihankkeet vuoden 2025 ja kevään 2026 aikana. Lopuksi tulokset kootaan ja niistä luodaan monistettavia toimintamalleja, jotka jaetaan laajasti eri toimijoille.

– Pilottihankkeita voivat olla esimerkiksi etätyöpisteiden ja yhteisöllisien tilojen toteuttaminen kyläläisten käyttöön, Uusien energiaratkaisujen, kuten aurinkopaneelien, yhteishankinnat tai energiakartoitukset, kylä- ja kimppakyydit arjen liikkumistarpeisiin tai digitaaliset vaihtoehdot paikalliseen viestintään, Niemimäki listaa.

Tarpeet ja ideat tulevat kyliltä ja hankkeen avulla pyritään vastaamaan niihin. Niemimäki kannustaa kaikkia kyläläisiä osallistumaan hankkeen työpajoihin ja pilottihankkeisiin. – Hankkeeseen osallistuminen tarjoaa mahdollisuuden vaikuttaa suoraan asuinalueen tulevaisuuteen.

Miten pääsee mukaan?

Tule infotilaisuuteen

Syksyn aikana järjestetään kunnissa avoimia tilaisuuksia, joissa kyläläiset ja paikalliset toimijat voivat esittää ideoita ja osallistua kylien kehittämiseen. Tilaisuuksissa esitellään itse hanke ja kuullaan kylien tarpeita sekä kehittämisehdotuksia. Tilaisuuksiin ovat tervetulleet kaikki kylien ja maaseutuyhteisöjen kehittämisestä kiinnostuneet asukkaat, yhdistykset, yritykset ja vapaa-ajan asukkaat.

25.9. (ke)    Pertunmaa
1.10. (ti)    Lahti/Nastola
8.10. (ti)    Asikkala
29.10. (ti)    Kärkölä
30.10. (ke)    Sysmä
13.11. (ke)    etä
20.11. (ke)    Hollola
26.11. (ti)    Iitti

Tarkemmat tiedot tilaisuuksien pitopaikoista, -ajoista ja mahdollisista muutoksista saat ilmoittautumissivulta https://bit.ly/älykylät-tilaisuudet

 

Vastaa kyselyyn

Vaikka et pääsisikään infotilaisuuksiin, voit osallistua kehittämiskyselyyn. Vastaamalla kyselyyn autat valitsemaan kehitettäviä toimenpiteitä ja pilottihankkeita sekä valmistautumaan tuleviin hanketilaisuuksiin. Vastauksia hyödynnetään valittaessa kehitettäviä toimenpiteitä, työpajojen teemoja sekä pilottihankkeita. Kysely: https://bit.ly/älykylät

 

Hankkeen toteuttaa Päijänne-Leader ry Hämeen ELY-keskuksen myöntämällä EU:n Maaseuturahaston tuella. Hanke toimii Päijät-Hämeeessä ja Pertunmaan kunnan alueilla 31.5.2027 asti.

Lisätietoa hankkeesta: janne.niemimaki@paijanne-leader.fi  044 744 0396
https://paijanne-leader.fi/alykylat/  sekä sosiaalisen median kanavista @alykylat

Palaa ajankohtaisiin

Aiemmat

Yritysryhmähankkeista potkua alueen pienyritysten kehittymiseen

19/09/2024

Yhteistyöllä kohti kestävää kalastusta – tilaisuudet Päijät-Hämeessä syksyllä 2024

17/09/2024

Arrakosken kylänuoret ryhtyivät ideasta toimintaan

28/08/2024

Asuttavuus-hankkeessa selvitetään syrjäseudulla asumisen edellytyksiä

23/08/2024

Älykkäät kylät heräävät henkiin – uusi hanke tukee Päijät-Hämeen maaseudun elinvoimaa

14/08/2024