Yhteistyöllä kohti kestävää kalastusta – tilaisuudet Päijät-Hämeessä syksyllä 2024

17/09/2024

Kirjoittanut: Janne Niemimäki

Päijänne-Leader

Yhteistyöllä kohti kestävää kalastusta – tilaisuudet Päijät-Hämeessä syksyllä 2024

Päijänne-Leader ry:n koordinoima Kaupallisten kalastajien vesillepääsyn edistämishanke tähtää kaupallisten kalastajien ja vesialueiden omistajien yhteistyön vahvistamiseen. Hankkeen päätavoitteena on edistää kaupallisen kalastuksen mahdollisuuksia ja parantaa kalavesien kestävää käyttöä yhteistyössä vesialueiden omistajien kanssa. Hanke pyrkii löytämään toimintatapoja, joilla voidaan tehostaa kalatalouden kehittämistä ja säilyttää vesistöjen luontoarvot.

Hankkeen taustalla on tarve löytää ratkaisuja siihen, miten vesialueiden omistajat ja kalastajat voivat toimia tehokkaammin yhdessä. Suomessa kaupallinen kalastus on merkittävä elinkeino, mutta siihen liittyy monia haasteita, kuten kalakantojen kestävä hoito, vesistöjen kunnon ylläpitäminen sekä kalastuslupien ja käyttöoikeuksien hallinta. Vesillepääsyhankkeessa pyritään löytämään tapoja parantaa näitä käytäntöjä ja kehittää uusia toimintamalleja.

Hankkeessa korostetaan, että vesialueiden omistajilla on täysi oikeus määrätä kalastuksesta omilla vesialueillaan, ja tähän oikeuteen ei ole tarkoitus puuttua. ”Tavoitteenamme on jakaa hyviä kokemuksia muilta alueilta sekä tarjota mahdollisuus osakaskunnille ja vesialueiden omistajille tuoda esiin omia näkemyksiään kaupallisen kalastuksen kehittämisestä”, sanoo Janne Niemimäki, Sisä-Suomen Kalaleaderin kalatalouskoordinaattori.

Syksyn 2024 tilaisuudet tarjoavat kattavan ohjelman ja mahdollisuuden keskusteluun

Syksyn aikana järjestetään kolme tilaisuutta Päijät-Hämeen alueella, joissa vesialueiden omistajat ja muut aiheesta kiinnostuneet voivat kokoontua kuulemaan asiantuntijoiden puheenvuoroja ja keskustelemaan aiheesta vapaasti. Tilaisuuksien kautta pyritään edistämään dialogia ja löytämään konkreettisia ratkaisuja kalatalouden kehittämiseen alueellisesti.

Tilaisuudet järjestetään kolmella paikkakunnalla: Asikkalassa, Hartolassa ja Heinolassa. Tilaisuuksissa kuullaan asiantuntijoiden puheenvuoroja muun muassa kaupallisen kalastuksen kehittämistarpeista, vesialueiden käyttö- ja hoitosuunnitelmista sekä jaetaan kokemuksia muilta alueilta. Jokaisessa tilaisuudessa on myös varattu aikaa avoimeen keskusteluun, jossa osakaskunnat ja vesialueiden omistajat voivat tuoda esille omia näkemyksiään. Tilaisuudet tarjoavat arvokkaan tilaisuuden verkostoitua ja keskustella siitä, miten yhteistyötä voitaisiin tehostaa.

Tilaisuudet järjestetään seuraavasti:

  • Asikkala: 9.10.2024 klo 17.30–20.00, Koulutuskeskus Salpaus, Laurellintie 55
  • Hartola: 16.10.2024 klo 17.30–20.00, Kuninkaanportti, Keskustie 2
  • Heinola: 5.11.2024 klo 17.30–20.00, Vierumäen Matkakeidas, Tervalammentie 1

Tilaisuudet ovat avoimia kaikille aiheesta kiinnostuneille – erityisesti vesialueiden omistajille ja kalatalouden kehittäjille”, toteaa Niemimäki.

Ilmoittautuminen ja lisätiedot

Tilaisuudet ovat avoimia kaikille kiinnostuneille, mutta kahvitarjoilun mitoittamiseksi ennakkoilmoittautuminen on toivottavaa. Ilmoittautumislinkit:

Lisätietoja hankkeesta löydät osoitteesta:
https://sisa-suomenkalaleader.fi/kaupallisten-kalastajien-vesillepaasyn-edistaminen/

Tervetuloa mukaan keskustelemaan ja kehittämään kestävää kalastusta yhdessä!

Lisätiedot ja yhteydenotot:
Janne Niemimäki
Kalatalouskoordinaattori, Sisä-Suomen Kalaleader
janne.niemimaki@paijanne-leader.fi

Palaa ajankohtaisiin

Aiemmat

Yritysryhmähankkeista potkua alueen pienyritysten kehittymiseen

19/09/2024

Haluaisitko asua viisaassa kylässä? Tule mukaan!

13/09/2024

Arrakosken kylänuoret ryhtyivät ideasta toimintaan

28/08/2024

Asuttavuus-hankkeessa selvitetään syrjäseudulla asumisen edellytyksiä

23/08/2024

Älykkäät kylät heräävät henkiin – uusi hanke tukee Päijät-Hämeen maaseudun elinvoimaa

14/08/2024