Rainion mehuasema etsii jatkajaa – tunnettu mehukeidas Heinolassa

27/06/2025

Kirjoittanut: Päijänne-Leader

Päijänne-Leader

Yrittäjäksi omenien ja marjojen maailmaan? Rainion mehuasema Heinolan Vierumäen läheisyydessä etsii innokasta jatkajaa pitkälle perinteelle. Eläköityvä hortonomi Olavi Rainio tarjoaa nyt mahdollisuuden hypätä mehukkaan yrittäjyyden makuun. Mehustamo sopii erityisen hyvin innokkaalle ja maalaisjärjellä varustetulle yrittäjälle.

Vuodesta 1978 lähtien toiminut Rainion mehuasema on monelle Heinolan seudulla tuttu paikka. Syksyisin pihaan kaartaa autoja peräkärryt täynnä omenoita ja marjoja. Mehuasemalla niistä puristetaan maukasta tuoremehua, joka pastöroidaan ja pakataan asiakkaan mukaan vietäväksi – useimmiten hanapakkauksiin. Nyt on perinteisen aseman käännekohta, sillä yrittäjä Olavi Rainio on jäämässä eläkkeelle ja etsii työlle jatkajaa.

– Ei tämä mitään tähtitiedettä ole, mutta tekemistä kyllä riittää. Tässä pitää olla tarkka, käytännönläheinen ja vähän tottunut siihen, että kädet likaantuu. Eikä omasta kuormasta saa syödä Rainio naurahtaa.

Vaihtelevat sadot, vakaa kysyntä

Rainion mehuasema toimii yleensä elo–syyskuun sesonkina, ja puristuspäiviä kertyy vuosittain 20–50. Mehumäärät vaihtelevat suuresti satovuoden mukaan. Esimerkiksi viime vuonna tehtiin ennätys, jolloin yli 100 000 kiloa omenia ja marjoja puristettiin mehuksi. Tänä vuonna sato jää todennäköisesti vaatimattomammaksi, sillä omenapuut tuottavat usein runsaan sadon joka toinen vuosi. Luken mukaan metsämarjasato on tänä vuonna tavanomaisella tasolla. Rainio vinkkaa, että ”mustikka–puolukkasekoitus on muuten aivan erinomainen mehuraaka-aine”.

Helppo aloitus uudelle yrittäjälle – kunhan innokkuutta ja maalaisjärkeä löytyy

Mehuaseman koneet ja laitteet ovat Rainion mukaan vanhoja mutta toimivia. Vanhojen koneiden paras puoli on, että ne ovat yksinkertaisia ja helposti korjattavia. Toiminta on kannattavaa ja kulut ovat alhaiset. Suurin menoerä on palkkakulut, sillä kiireisenä päivänä peräkärryralli on vilkasta pihassa ja työntekijöiden on hyvä varautua pitkiin työpäiviin. Päivässä voidaankin puristaa mehua yksittäisiä tuhansia litroja.

Olennainen osa osaamista liittyy mehun pastörointiin: väärä lämpötila voi pilata koko erän.

– Jos mehu ei lämpene tarpeeksi tai pakkaukset eivät ole puhtaita, hanapakkaukset turpoavat muutamassa viikossa. Kyllä sen näkee, kun pussi paisuu kuin tiine orava, silloin on peli menetetty, Rainio tokaisee.

Toiminta on markkinoinnin näkökulmasta kiitollista. Asiakaskunta tuntee paikan hyvin, ja vuosittain on riittänyt yksi ilmoitus Itä-Hämeen lehdessä. Suosio on vakiintunut, ja asiakkaita on riittänyt Heinolan seudulla. Markkinointiin panostamalla toiminnan voisi viedä uudelle tasolle, mutta se jää uuden yrittäjän tehtäväksi.

Toiset mehustamot ovat myös kehittäneet omia tuotteita, kuten hilloja. Vastaavasti Keski-Euroopan suunnalla on pitkät perinteet tehdä paikallisessa tislaamoissa väkevämpiäkin juomia, asiakkaiden oman puutarhan antimista. Ehkä sekin onnistuu jokin päivä Suomessa? Joka tapauksessa alan tulevaisuus näyttää hyvältä, sillä omenien ja marjojen tuotantomäärät ovat kasvussa. Päijät-Hämeessäkään mehustamoja ei ole liikaa, sillä ala on hyvin kapea.

Hyvä mahdollisuus maatilalliselle tai muuten sesonkiluonteista yritystoimintaa etsivälle

Mehuasema olisi luonteva sivuelinkeino esimerkiksi maatilalliselle, joka kaipaa lisätuloja maatalouden rinnalle. Rainio toivookin, että uusi yrittäjä olisi ”maalaisjärkeä omaava, käytännönläheinen ihminen – ei mikään hienohelma kaupunkilainen.”

– Tässä on hyvä alkuvalmius. Ei tarvitse rakentaa mitään tyhjästä, eikä investointitarve ole suuri. Eikä toiminnan aloituskaan vaadi merkittäviä varoja. Riittää kun on intoa ja jaksamista. Kumisaappaat jalkaan ja hommiin, hän summaa.

Rainion mehuaseman toimintaa on mahdollista jatkaa samassa tutussa paikassa. Tilat ja ympäristö soveltuvat hyvin aloitukseen, ja kanta-asiakkaat löytävät paikalle vuodesta toiseen. Vanha yrittäjä voi jäädä alkuvaiheessa taustalle antamana vinkkejä, jos vain oikea tyyppi löytyy.

Tukea Maaseuturahaston rahoittamalta hankkeelta

Rainion mehustamo nousi esiin osana KaMu Päijät-Häme – Kasvua ja menestystä uusiutumalla -hankkeen matalan kynnyksen omistajanvaihdostyötä. Hanke kannustaa yrittäjiä varautumaan ajoissa yrityskauppoihin ja sukupolvenvaihdoksiin. KaMu-hanke on Hämeen ELY-keskuksen rahoittama, ja se toteutetaan EU:n Maaseuturahaston tuella. Mukana ovat Päijänne-Leader ry, ProAgria Etelä-Suomi ja Työtehoseura.

Kiinnostuitko?

Olavi Rainio kertoo mielellään lisää aseman toiminnasta ja jatkamisen mahdollisuuksista. Nopeimmillaan uusi yrittäjä voi astua kumisaappaisiin jo tulevan sesongin aikana. Tämä voi olla alku uudelle yrittäjätarinalle – mehukkaalle sellaiselle.

Olavi Rainio, puh. 040 – 760 0161

Kirjoittanut Joonas Karhinen, yritysaktivaattori, Päijänne-Leader

Palaa ajankohtaisiin

Aiemmat

Talkootyölistat kuntoon – digitaalisesti

24/06/2025

Päijänne-Leaderissa lomaillaan!

19/06/2025

Yhdistysaktiivi Rauno Grönroos on ollut ”rekenä jos kelkkanakin”

13/06/2025

Nuoriso-Leader antaa nuorille mahdollisuuden kokeilla ja oppia yrittäjyydestä

11/06/2025

Kyläautot käyttöön Sysmässä ja Padasjoella – kesän kokeilu tuo yhteiskäyttöautot maaseudulle

04/06/2025