15/08/2025
Kirjoittanut: Anne Rauhamäki
Kärkölässä on reilun vuoden verran kehitetty ruokamatkailua Syötävän hyvät kylät -hankkeen puitteissa. Syötävän hyvät kylät -ruokamatkailuhanke edistää paikallisen ruokakulttuurin tunnettuutta ja matkailua sekä tukee paikallisia tuottajia ja houkuttelee matkailijoita alueelle.
Hankepäällikkönä Kärkölän kunnalla työskentelevä Natalie Salonen aloitti hanketyön toissa keväänä etsimällä osallistujia, eli soittelemalla läpi kärköläläisiä tuottajia ja kertomalla hankkeen tavoitteista ja kyseli kiinnostusta lähteä mukaan. Salosen oma tausta on viestinnässä ja markkinoinnissa, mutta eläintenhoitajakoulutuksen kautta kiinnostus ruoan tuottamiseen oli herännyt.
Tuottajien mukaan saamisessa oli aluksi hieman haastetta. – Kiinnostusta oli kyllä paljon. Monet tuottajat miettivät kuitenkin, riittääkö aika osallistua ja sitoutua, kun tilalla on työtä jo muutenkin paljon. Onneksi seitsemän aktiivista tuottajaa ja muuta toimijaa lähti mukaan.
Hankkeella on saatu aikaan jo monenmoista markkinointitoimenpidettä ja koulutusta. – Alussa pidettiin osallistujille sparrauspäiviä ja mietittiin yhdessä mitä asioita hankkeessa voisi edistää. Meillä kävi ruokamatkailun asiantuntija Kati Pohjanmaa kertomassa aiemmista ruokamatkailuhankkeista ja ruokamatkailun kehittämisestä. Olemme myös tutustuneet kärköläläisen ruokakulttuurin historiaan ja kehittäneet yritysten ruokatuotteita, Salonen kertoo.
Kaikki mukana olevat yrittäjät esitellään tarkemmin podcast-sarjassa. Lisäksi tämän syksyn aikana on valmistumassa markkinointivideo, jossa on erilaisten tuotteiden koko kasvukauden kaari mukana. Syyskuun lopulla, 26.9., hanke järjestää Kankahaispirtillä Kärkölän aidot maut ja tarinat -ruokatapahtuman, jossa Kärkölän tuottajien herkullisia ruokatuotteita esitellään ja tarjoillaan 7 ruokalajin päivällisellä.
Kärköläläistä ruokakulttuuria tuodaan esille myös vuoden lopulla ilmestyvän reseptikirjan avulla. Kirjaa tekemään saatiin huippukokki Teresa Välimäki. – Olimme kevättalvella yhteydessä Välimäkeen ja hän innostui asiasta heti. Kirjaa tehdään syksyn aikana ja sen on tarkoitus tulla painosta sopivasti jouluksi. Kirjaan pääsee mukaan kunniapaikalle myös kesäisen reseptikilpailun voittaja. Reseptikilpailulla haettiin hankkeeseen osallistuvien tuottajien raaka-aineisiin liittyviä reseptejä.
Erityisen tyytyväisiä niin mukana olevat toimijat kuin Salonenkin ovat siitä, miten paljon hanke on edistänyt tilojen välistä yhteistyötä, vertaistukea ja yhteismarkkinointia. – On verkostoiduttu, tutustuttu ja jopa ystävystytty keskenään.
Salonen kiittelee vuolaasti yhteistyötä Päijänne-Leaderin kanssa. – Meillä on ollut yhteinen sparrausryhmä, jossa on kerrottu mitä on meneillään ja olen saanut hyviä vinkkejä hankkeen toteutukseen. On kannustettu ja kehuttu. Leaderin työntekijät ovat helpostilähestyttäviä ihmisiä. Kun rahoitusasioissa oli kysyttävää, niin sain heti apua, Salonen kehuu.
– Kärkölän kunta on kiitollinen rahoittajille, että on saatu hanke aikaiseksi. Pienellä kunnalla ei muuten olisi resursseja panostaa ruokamatkailun kehittämiseen näin paljon, Salonen lisää.
Hanke on päättymässä vuoden lopussa eikä tällä haavaa jatkohakemuksia rahoitukselle ole tehty. Salonen on kuitenkin toiveikas, että ruokamatkailun ympärille saatu hyvä pöhinä jatkuu. Keskustelua on ollut tuottajien yhteismarkkinoinnin kehittämisestä yritysryhmähankkeen muodossa, mutta se on vielä keskusteluasteella.
Mukana olevat yrittäjät:
Ruokatapahtuman 26.9. Facebook-sivu: https://fb.me/e/iBry1Uquv
Missä etätyö onnistuu parhaiten? – Vastaa kyselyyn!
01/07/2025
Talkootyölistat kuntoon – digitaalisesti
24/06/2025
Päijänne-Leaderissa lomaillaan!
19/06/2025
Rainion mehuasema etsii jatkajaa – tunnettu mehukeidas Heinolassa
27/06/2025
Yhdistysaktiivi Rauno Grönroos on ollut ”rekenä jos kelkkanakin”
13/06/2025