Älykkäät kylät heräävät henkiin – uusi hanke tukee Päijät-Hämeen maaseudun elinvoimaa

14/08/2024

Kirjoittanut: Janne Niemimäki

Päijänne-Leader

Uusi hanke edistämään Päijät-Hämeen kylien elinvoimaisuutta ja kestävää kehitystä.

Päijät-Hämeessä on käynnistynyt uusi Älykkäät Toimijat – Viisaat Kylät -hanke, joka pyrkii parantamaan alueen maaseutukylien elinvoimaisuutta ja kestävää kehitystä hyödyntämällä älykkäitä teknologioita ja paikallisia resursseja. Hanke tuo yhteen kyläläiset, paikalliset toimijat ja asiantuntijat kehittämään ratkaisuja, jotka vastaavat kylien tarpeisiin ja mahdollisuuksiin. Tavoitteena on luoda vahvoja, elinvoimaisia ja kestäviä kyläyhteisöjä, joissa nykyaikaiset teknologiat tukevat perinteisiä kyläelämän piirteitä.

Hankkeen tavoitteena on luoda kestäviä ja innovatiivisia kyläyhteisöjä, joissa perinteiset kyläelämän piirteet yhdistyvät moderneihin teknologioihin ja menetelmiin,” kertoo hankkeen vetäjä Janne Niemimäki. ”Hanke tarjoaa konkreettisia työkaluja, joilla kyläläiset voivat itse vaikuttaa omaan elinympäristöönsä.

Pilottihankkeiden avulla testataan ja kehitetään käytännössä uusia ratkaisuja, jotka voivat olla juuri niin pieniä tai suuria kuin kylä itse haluaa. Esimerkkejä pilottihankkeista voivat olla esimerkiksi energiatehokkuuden parantaminen aurinkopaneelien avulla, erilaiset energiakartoitukset ja -selvitykset tai yhteisen kyläportaalin kehittäminen, jossa kyläläiset voivat jakaa tietoa ja palveluita. Pienetkin teot, kuten kompostointiohjelman käynnistäminen tai digitaaliset ratkaisut viestinnässä, voivat tuoda merkittäviä parannuksia kylän arkeen ja yhteisöllisyyteen.

Pilottihankkeet voivat olla pieniä ja yksinkertaisia, kuten vaikkapa uuden digitaalisen palvelun käyttöönotto,” Niemimäki jatkaa. ”Pääasia on, että ratkaisut vastaavat kylän omiin tarpeisiin ja edistävät yhteisön elinvoimaisuutta. Jokainen pieni teko on askel kohti kestävää ja elinvoimaista tulevaisuutta.”

Hankkeen käynnistämisen yhteydessä on myös avattu kysely, jossa kartoitetaan kyläläisten ja toimijoiden tarpeita ja kehittämisehdotuksia. ”Kysely on erinomainen tilaisuus kaikille osallistua hankkeen suunnitteluun ja vaikuttaa siihen, millaisia toimenpiteitä ja hankkeita toteutamme. Toivomme mahdollisimman monen vastaavan ja jakavan omat ideansa,” Niemimäki kertoo.

Hanke etenee vaiheittain: aluksi järjestetään tiedotus- ja aktivointitilaisuuksia, minkä jälkeen valitaan sopivimmat toimijat ja parhaat kehitysideat pilottihankkeiden toteuttamiseen. Tämän jälkeen siirrytään toiseen vaiheeseen, jossa valitut ideat ja pilottihankkeet työstetään jatkojalostusta varten työpajoissa. Työpajojen aikana kehittämisideat analysoidaan ja priorisoidaan, ja yhteistyössä asiantuntijoiden kanssa valitaan toteutettavat pilottihankkeet. ”Kannustan kaikkia osallistumaan syksyn tilaisuuksiin, joissa kerromme lisää hankkeesta ja otamme vastaan ideoita kylien kehittämiseksi. Tarkemmat päivämäärät ja paikat ilmoitetaan myöhemmin,” Niemimäki lisää. Tulokset kootaan ja niistä luodaan monistettavia toimintamalleja, jotka jaetaan laajasti eri toimijoille.

Hanketta hallinnoi Päijänne-Leader ry. Euroopan maaseuturahaston tukea hankkeelle on myöntänyt Hämeen ELY-keskus. Hankkeen toimenpiteet jatkuvat vuoden 2026 loppuun asti.

Lisätietoja:
Janne Niemimäki
Hankkeen vetäjä, Älykkäät toimijat – Viisaat kylät
puh. 040 744 0396
sähköposti: janne.niemimaki@paijanne-leader.fi

Seuraa hanketta:
paijanne-leader.fi/alykylat/
FACEBOOK: @Alykylat
INSTAGRAM: @Alykylat

Palaa ajankohtaisiin

Aiemmat

Arrakosken kylänuoret ryhtyivät ideasta toimintaan

28/08/2024

Asuttavuus-hankkeessa selvitetään syrjäseudulla asumisen edellytyksiä

23/08/2024

Lähiliikuntaa lapsiperheille ja nuorille

18/06/2024

Ensimmäistä kertaa järjestettävä Young LEADER Forum kerää kansainväliset nuoret Vierumäelle 11.-13.6.2024

10/06/2024

Leikkimielistä toimintaa kylän nuorten suunnittelemana Tennilässä 8.6.

07/06/2024