Ensimmäistä kertaa järjestettävä Young LEADER Forum kerää kansainväliset nuoret Vierumäelle 11.-13.6.2024

10/06/2024

Kirjoittanut: Sanavarma

Päijänne-Leader

Miten nuoret saadaan mukaan paikallistason kehittämiseen ympäri Eurooppaa? Tähän kysymykseen haetaan vastauksia tällä viikolla järjestettävässä Young LEADER Forumissa. Ensimmäistä kertaa järjestettävä Young LEADER Forum kerää nuoret Vierumäelle 11.-13.6.2024. Osallistujia tapahtumaan tulee 32 eri maasta.

Tapahtuma tuo yhteen maaseudun motivoituneita nuoria lähes kaikista Euroopan unionin jäsenmaista. Tapahtuma kokoaa yhteen myös maaseutualueiden kehittämisen parissa työskenteleviä toimijoita niin alueellisella, kansallisella kuin EU:n tasolla. Mukana on niin eurooppalaisia nuoria kuin myös Euroopan komission sekä maa- ja metsätalousministeriön edustajia.

Young LEADER Forumiin saapuvat nuoret osallistuvat kotimaissaan Leader-toimintaan tai ovat kiinnostuneita siitä. Toiminta on avointa kaikille nuorille, jotka ovat kiinnostuneita paikalliskehittämisestä ja päätöksentekoon osallistumisesta.

Leader on matalan kynnyksen tapa saada nuoria kiinnostumaan EU:sta
Eilen käydyissä europarlamenttivaaleissa äänestysprosentti oli 42,4. Euroopan parlamentin vuonna 2023 tilaaman raportin mukaan nuorten äänestysaktiivisuuteen vaikuttavat muun muassa poliittisen kiinnostuksen puute sekä tietoisuuden puute. Nuoriso-Leader-toiminta on hyvä esimerkki matalan kynnyksen toiminnasta, jonka kautta nuoret saadaan kiinnostumaan Euroopan unionista sekä sen toiminnasta.

“Nuoriso-Leader-toiminta on konkreettinen esimerkki siitä, miten Leader tuo EU:n lähemmäs kansalaisia. Nuoriso-Leader-mallissa nuoret pääsevät itse toimimaan ja opettelemaan vaikuttamista ja yhteistyötä, sekä kansainvälistymään”, kertoo Laura Jänis, erityisasiantuntija maa- ja metsätalousministeriöstä.

Tilaisuuden tavoitteena on kerätä nuorten ajatuksia siitä, miten nuorten vaikutusvaltaa voisi lisätä Leader-työssä sekä kerätä nuorten näkemyksiä Leader-toiminnasta. “Nuoriso-Leader-rahoitus ja hankkeet antavat nuorille mahdollisuuksia toteuttaa omia projektejaan”, Jänis iloitsee.

Kansainväliset nuoret vierailevat Päijänne-Leaderin rahoittamissa kohteissa
Päijänne-Leader on ollut alueen Leader-ryhmänä mukana suunnittelmassa Young Leader Forumin opintoretkiä. Rahoittamistamme kohteista virailemme mm. Heinolassa Kippasuon frisbeegolfkentällä, Vierumäen kylän metsästysmajalla, Hollolan nuorisoseuran talolla sekä Ampun 4H:lla Orimattilassa. Päijänne-Leader rahoittaa myös nuorten omia projekteja ja rahoitusta voi hakea sähköisellä lomakkeella: www.paijanne-leader.fi/nuoret

Kuva:Hollolan nuorisoseura

Palaa ajankohtaisiin

Aiemmat

Leikkimielistä toimintaa kylän nuorten suunnittelemana Tennilässä 8.6.

07/06/2024

EU-rahoitus on parantanut Päijät-Hämeen veto- ja pitovoimaa

08/05/2024

Päijänne-Leader ry:n kevätkokous 18.4.2024

09/04/2024

Aurinkoenergisempiä mökkilomia yritystuella

21/03/2024

Frisbeegolfia sydämellä ja Leader-rahoituksella

26/01/2024